Vaccinatie peuters en tieners meningokokken ziekte W

Sinds 2015 is er een toename gesignaleerd van meningokokkenziekte door het minder bekende subtype W. Vooral door hoesten, niezen en zoenen vindt verspreiding plaats. Deze ziekte komt vooral voor bij jonge kinderen, tieners en ouderen. De ziekte wordt het meest verspreid via tieners. Daarom zal deze groep als eerste gevaccineerd worden. De komende tijd zullen er oproepen voor deze aanvullende vaccinatie tegen meningockokken W verstuurd worden via de Jeugdgezondheidszorg (zij verzorgen ook de overige standaard vaccinaties bij kinderen). Hier zijn geen kosten aan verbonden. Door vaccinatie van de grootste risico groep, wordt tegelijk de gehele bevolking beschermd. 

* in 2018:

vanaf 1 mei krijgen peuters van 14 maanden deze vaccinatie aangeboden op het consultatie bureau, in de vorm van Meningokokken ACWY (merknaam Nimenrix). Deze vervangt de vaccinatie tegen alleen meningokokken C.

vanaf half september, onvangen tieners die tussen 1 mei en 31 december 14 jaar worden een uitnodiging voor deze zelfde vaccinatie. 

* in 2019:

alle peuters die in 2019 14 maanden worden

alle tieners die in 2019 14 jaar worden

alle jongeren die tussen 1 januari 2001 en 1 mei 2004 geboren zijn. Dit is een eenmalige extra oproep. 

Het is de verwachting dat aansluitend, vanaf 2020, het Rijks vaccinatie programma ook wordt aangepast. 

Op dit moment is het vaccin nog niet op grote schaal verkrijgbaar. Wanneer u buiten de genoemde groepen valt, en toch deze vaccinatie wilt, kan het zijn dat deze niet eens beschikbaar is. Het is niet mogelijk om het vaccin op korte termijn zo grootschalige te produceren, dat een landelijke vaccinatie uitgevoerd kan worden. Daarom krijgen personen met een verhoogd risico op de ziekte, en degenen die het meeste bijdragen aan de verspreiding momenteel voorrang. 

Voor verdere informatie: zie ook www.rivm.nl > onderwerpen > meningokokken of www.deelditnietmetjevrienden.nl